UTTS, kısaca Ulusal Taşıt Tanıma Sistemini ifade eder. Bu sistem, ülke genelinde uygulanan taşıtların yakıt giderlerini güvenli, etkili ve verimli bir şekilde izlenmesi ve yönetilmesini amaçlayan bir veri tabanını ve ilgili altyapıyı kapsar.
Sistemin temel amacı, akaryakıt istasyonlarındaki kayıt dışı giderlerin kontrol altına alınarak,vergi kayıplarını azaltmak ve kamu kuruluşlarına ait filo araçların yakıt girdilerinin izlenimini kolaylaştırmaktır. UTTS, araçların yakıt alımlarını otomatik olarak kayıt altına alarak hem işletmelere hem de devlete fayda sağlamayı hedeflemektedir.
Aracın plaka bilgilerini içeren ve yakıt alımı sırasında bu bilgileri otomatik olarak ileten TTB Cihazının araçların yakıt deposu girişine takılması ve akaryakıt istasyonlarındaki pompalara takılan TTO okuyucusunun TTB'den gelen bilgileri okuyup işlemesi ile UTTS sisteminin ilk basamağı çalışmış olmaktadır. Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihazı (YN Pompa ÖKC) de, TTO'dan aldığı bilgileri işleyerek satış işlemini tamamlar ve gerekli kayıtları oluşturur.
UTTS Ne İşe Yarar ve Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
UTTS, Türkiye'de akaryakıt sektöründe dijital dönüşüm ve vergi güvenliğini artırmayı amaçlayan önemli bir uygulamadır. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren bazı araçlarda kullanılması zorunlu hale gelen olan bu sistem, taşıtların akaryakıt alımlarının otomatik olarak kaydedilmesine olanak tanır.
UTTS'nin kullanım amacı ve sağladığı avantajlardan en önemlisi kayıt dışılığı önlemektir. UTTS, akaryakıt satış işlemlerinin şeffaf ve izlenebilir olmasını sağlayarak kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmeyi hedefler. Geleneksel sistemlerdeki manuel girişler nedeniyle ortaya çıkan usulsüzlüklerin önüne geçilmesine katkıda bulunur.
Utts avantajları ise:
Vergi Güvenliği Sağlamak:Sistem, her yakıt alımını kaydederek vergi beyannamelerinin doğru bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olur. Bu sayede vergi kaybının önlenmesi amaçlanmaktadır.
Rekabet Eşitliği Oluşturmak: UTTS ile tüm işletmelerin aynı standartlara uyması sağlanır; böylece piyasada adil bir rekabet ortamı oluşur
Otomatik veri aktarımı sayesinde, taşıtların plaka bilgileri, akaryakıt pompa cihazlarına otomatik olarak aktarılır; bu da manuel hata riskini azaltır ve işlemlerin hızlanmasını sağlar.
Yakıt Tasarruf Bilinci:İşletmeler için yakıt tüketimi, bakım durumu gibi bilgilerin dijital ortamda takip edilmesi mümkün hale gelirken; zaman tasarrufu sağlanır ve maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olur.
Harcama Kontrolü ve Tasarruf: Sistem sayesinde yakıt harcamalarının düzenli olarak kaydedilmesi, işletmelere detaylı maliyet analizleri yapabilme imkanı tanır. Bireysel kullanıcılar için de harcamaların kontrolü kolaylaşır.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), hem bireysel hem de kurumsal araç sahiplerine birçok avantaj sunan bir sistemdir.
UTTS Nasıl Çalışır?
Araç yakıt almak için istasyona geldiğinde, TTB otomatik olarak devreye girer. Akaryakıt istasyonlarındaki pompalara entegre çalışan Taşıt Tanıma Okuyucusu (TTO), hangi aracın nereden ve ne kadar yakıt aldığı bilgisini sistemine işleyen, TTB' den gelen bilgileri okuyarak işleme alır.
İlk olarak TTO, TTB' den gelen plaka bilgilerini okur, YN Pompa ÖKC, bu bilgileri işleyerek satış kaydını oluşturur. Tüm işlem bilgileri anlık olarak Gelir İdaresi Başkanlığı'na iletilir. Araç sahipleri kısa sürede, araçlarından inmeden akaryakıt almanın ve ödemesini yapmanın konforu ile tanışmış olacaklardır.
UTTS Nereden Alınır?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) cihazı olan TTB ( Taşıt Tanıma Birimi) şu şekilde temin edilir ve monte edilir
1. UTTS'ye kayıt: Araç sahipleri öncelikle https://www.utts.gov.tr adresinden UTTS platformuna kayıt olmalıdır.
2. TTB siparişi: Kayıt sonrası, UTTS platformu üzerinden TTB cihazı siparişi verilir.
3. Ödeme: TTB için belirlenen ücret, Darphane'nin belirttiği IBAN numarasına ödenir.
4. Yetkili montaj firması seçimi: Darphane tarafından yetkilendirilmiş montaj servislerinin listesi UTTS platformunda yayınlanır. Bosch Car Service' lerimiz de bu firmalar arasında yer almaktadır.
Araç sahipleri bu listeden bir servis veya firma seçer böylece seçilen yetkili montaj firmasından randevu alınır. TTB montajı için yetkili firma, TTB cihazını aracın yakıt deposu girişine monte eder. TTB cihazları yalnızca Darphane tarafından üretilir ve sadece yetkili montaj firmaları tarafından monte edilebilir. Şirket ve filo araçlarının 30 Nisan 2025'e kadar TTB montajının tamamlanması gerekmektedir.
UTTS Nasıl Alınır? Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kaydı için ilk olarak utts.gov.tr adresine gidin ve
‘’Kayıt Yap - Taşıt Sahibi Mükellef’’ İşlemleri bölümünü seçin.
Gerekli bilgileri doldurun ve ana hesabınızı oluşturun.
E-posta ve telefon doğrulaması yaptıktan sonra araç ekleme bölümünden Hesabınıza giriş yapın ve
"Taşıt Ekle" menüsünden araç bilgilerini girin.
Her aracın ruhsatını sisteme yükleyin.
Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Siparişi vermek için
"Siparişlerim" menüsünden kaydettiğiniz aracı seçerek montajı yapacak kişinin bilgilerinin girilmesi gerekmektedir
Havale/EFT veya kredi kartı ile ödeme yapmak için açıklamaya sipariş numaranızı yazarak ödemeyi onaylandığında size bir montaj kodu iletilecektir. Bu kod ile yetkilendirilmiş bir Bosch Car Service noktasına giderek TTB montajını yaptırabilirsiniz.
UTTS Montaj ve başvuru süreci ve kayıt işlemlerinden sonra firma, vergi levhasını sisteme yükler.TTB cihazı siparişini verir ardından ödemesini yaparve yetkili bir Bosch Car Service seçer. Bosch Car Service ile iletişime geçerek montaj randevusunu alır.